Als je aan gras denkt, denk je aan

Louis van Schaijk

voor Verwijderen, Leveren of Leggen van Graszoden
06-11002586

Maaien & Verticuteren

maaienEen gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras zowat dubbel zo hoog is als wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de echte groeitijd 2 keer per week moet maaien. Waarom zo vaak? Als u het minder vaak doet, wordt het gras te lang. Het maait dan veel moeilijker en het afgemaaide gras kan niet blijven liggen. Dit moet u verwijderen, waardoor er waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, zodat het gazon wordt uitgeput. Bovendien komt bij lang gras minder licht onderin de grasmat en daardoor wordt de mat hol en dun. U bent dan eigenlijk, net als vroeger een boer, aan het hooien! Een ideale methode om op een snelle wijze zoveel mogelijk mos te krijgen.

Door vaker te maaien krijgt u een mooiere gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen dan veel minder kans. De maaihoogte van de grasmaaimachine kan het beste op een vlakke harde vloer afgesteld worden. Eventueel kan de leverancier van uw maaimachine dit voor u doen. Verder is het aan te bevelen minimaal één à twee maal per jaar de grasmat te verticuteren.

Dit verticuteren is echter behoorlijk zwaar werk. Hiervoor is speciaal handgereedschap in de handel. Uw hovenier of tuincentrum heeft speciale machines die de grasmat heel goed schoonkammen. Al het oude dode gras wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd. De grond wordt schoon. Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien.