Vooral in een ouder gazon komen vaak hardnekkige onkruiden voor. Deze onkruiden komen voort uit zaden die met de wind meegenomen worden. Als de omstandigheden gunstig zijn kiemen ze. U komt ze ook vaak in de borders tegen. Met name paardebloemen, klaver en madeliefje komen vaak voor.
De beste methode om onkruid te voorkomen is, als u ze tevoorschijn ziet komen, deze onkruiden te verwijderen door ze uit te steken. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren om de grasmat zoveel mogelijk onbeschadigd te laten. Als u het gazon goed heeft bemest, zullen de open plekken snel weer dichtgroeien. Bijzaaien is pas nodig als de kale plek groter is dan ongeveer 6 bij 6 cm. Als u dit één keer per maand doet houdt u onkruidvrije graszoden. Alleen als de onkruidbezetting erg groot is adviseren wij u een onkruidbestrijdingsmiddel toe te passen. Uw tuincentrum of hovenier weet daar meer van.
Verkeerde pollen gras komen vaker voor naar- mate het gazon ouder is. Wilde pollen gras ontstaan in uw gazon doordat zaadjes via de wind meegevoerd worden. Een bron van wilde grassen zijn vaak bermen langs de weg. Hoewel er vele vreemde grassoorten in uw gazon binnen kunnen dringen, kunt u ze heus wel de baas blijven.
Wilde pollen kunt u herkennen aan de andere structuur en kleur van het blad of aan de aanwezigheid van zaadstengels. Ook hier geldt dat zo snel mogelijk verwijderen het behoud van het gazon is. Als u deze pollen niet wilt verwijderen, maar laat zitten, hebben ze na een jaar vaak al een doorsnede van 20 a 25 cm en na enkele jaren is het gazon een bonte verzameling van allerlei grassoorten. De enige juiste methode is dan het volledig vernieuwen van uw gazon.
MOS
Een apart probleem is het verwijderen van mos in een gazon. Vrijwel iedereen weet de oplossing: U moet kalk strooien of Thomas slakkenmeel. Allemaal onzin! Door een goede bemesting stimuleert u de groei van de graszoden en daardoor heeft het voldoende weerstand en kracht om het mos de baas te blijven. Maai niet te kort, vooral niet als uw gazon in de schaduw ligt.